Učenički parlament u našoj školi uspešno postoji već devet godina. Sastav Učeničkog parlamenta čine učenici sedmih i osmih razreda. Sve aktivnosti koje sprovodimo u toku školske godine podržavaju svi učenici naše škole, nastavnici, učitelji i roditelji.

Šta je učenički parlament?

Učenički parlament predstavlja jednu formalnu i zakonitu instituciju, gde učenici zajedničkim donošenjem odluka mogu da pokušaju da se izbore za svoja prava, da školu načine prijatnijim mestom za boravak, da svojim radom, trudom i idejama pokušaju da promene nešto što bi išlo u korist svim učenicima naše škole.

Parlament čine po dva predstavnika iz svakog odeljenja sedmog i osmog razreda. Predstavnici ne moraju nužno da budu predsednik i sekretar odeljenja, već to može da bude svaki učenik za koga odeljenje smatra da će najbolje braniti njihove ideje, mišljenja i želje.

Sastanku Parlamenta mogu da prisustvuju i učenici koji nisu predstavnici svojih odeljenja. Naravno, oni će za razliku od predstavnika sami morati da pravdaju  kod svog razrednog starešine ukoliko nisu bili na času zbog svoje  želje da prisustvuju sastanku.

Parlament bi trebalo da se sastaje barem jednom mesečno. Sastanci se održavaju u kabinetu istorije, vodi ih predsednik Parlamenta, uz prisustvo jednog od profesora koji ima ulogu supervizora.

Ko su članovi parlamenta?

Koordinator Učeničkog parlamenta je Dragana Obradović – profesor istorije; Saša Milaković – profesor fizičke kulture i Snježana Latinović – profesor srpskog jezika i književnosti, svake godine učenici 7. i 8. učestvuju u radu parlamenta.

ŠKOLSKA  2019/2020.

Sastav učeničkog parlamenta školske 2019/20. godine

1.ANĐELA MEDIĆ ( VII-1 )

2.MARKO ĐURIĆ ( VII-1 )

3.ANjA GRUJIĆ ( VII-2 ) – predsednik

4.RADOJICA TOMOVIĆ ( VII-2 ) 

5.ANASTASIJA ILIČIĆ ( VIII-1 )

6.FILIP DAVIDOVIĆ ( VIII-1 ) 

7.BOJANA DOKIĆ ( VIII-2 )

8.ĐORĐE ZEČEVIĆ  ( VIII-2 ) – zamenik

NOVOGODIŠNjI VAŠAR

19.12. je, u organizaciji učeničkog parlamenta, održan tradicionalni Novogodišnji vašar. Učenici su na pijaci prodavali ručno rađene novogodišnje dekoracije i kolačiće. Neke su napravili na časovima, uz pomoć nastavnika i učiteljica, a neki proizvodi su rezultat vrednih ruku naših majki. Hvala svima koji su posetili školski štand. 

 

 ŠKOLSKA  2018/2019.

Sastav učeničkog parlamenta školske 2018/19. godine

1.ILINA  DAVIDOVIĆ ( VII-1 )

2.ANASTASIJA  ILIČIĆ ( VII-1 )

3.MARINA  MIŠKOVIĆ ( VII-2 )

4.DENIS  MIĆIĆ ( VII-2 ) – zamenik

5.FILIP  LUTROV ( VIII-1 )

6.MILICA  LUKAČ ( VIII-1 ) -predsednik

7.NIKOLINA  PETROVIĆ ( VIII-2 )

8.MILORAD  KOVAČEVIĆ  ( VIII-2 )

 

ŠKOLSKA  2017/2018.

BOŽIĆNI VAŠAR

Učenički parlament  je 21.12.2017. godine organizovao prodaju ručno pravljenih ukrasa,čestitki i kolača. U izradi proizvoda koje smo prodavali učestvovali su učenici naše škole sa svojim nastavnicima i roditeljima. Zahvaljujemo se svim učenicima  od prvog do osmog razreda koji su svojim vrednim zalaganjem pomogli ovu našu akciju. Posebno se zahvaljujemo svim učiteljicama i nastavnicima koji su svojim kreativnim idejama i radom učinili da se ova akcija uspešno sprovede u delo. Učenički parlament želi svima srećne praznike.

AKCIJA  UREĐENjA  ŠKOLSKOG DVORIŠTA

Članovi Učeničkog parlamenta u saradnji sa članovima ekološke sekcije koju vodi nastavnica Rada Cvijić uspešno su, 18.10.2017. godine, zasadili ruže „Čajevke“ u školsko dvorište. Učenički parlament  je od svojih sredstava kupio 10 sadnica ruža. Članovi Učeničkog parlamenta se zahvaljuju na saradnji i pomoći svim učenicima i nastavnici Anđelki Gulić koji su pomogli današnju akciju. Nadamo se da će ovakvih akcija biti još u ovoj školskoj godini.


        

AKCIJA ČIŠĆENjA ŠKOLSKOG DVORIŠTA

Učenici  osmih razreda su 03.10.2017.godine u okviru Dečije nedelje organizovali akciju čišćenja školskog dvorišta.Uspešno smo pripremili deo dvorišta za prolećno sađenje ruža.

JESENjI  VAŠAR

U okviru Dečije nedelje, u četvrtak  05.10.2017. godine, Učenički parlament organizovao je jesenji vašar na seoskoj pijaci. Učenici su prodavali: kolače, turšiju i predmete ukrašene dekupaž tehnikom. Sve je proteklo u veoma veseloj i pozitivnoj atmosferi. Zhvaljujemo se svim učenicima koji su pomogli održavanje jesenjeg vašara.

 

 ŠKOLSKA  2016/2017.

Sastav  Učeničkog parlamenta za školsku 2016/17. godinu:

1.Andrea Jovanić VIII-1  predsednik

2.Sara Štrbac VIII-1

3.Natalija Jovanović VIII-2

4.Zorana Kovačević VIII-2

5.Dajana Elhardt VII-2

6.Danilo Mišković VII-2

7.Zorana Radaković VII-1

8.Elena Šećerov VII-1 zamenik

NOVOGODIŠNjI VAŠAR

Učenički parlament uspešno je organizovao božićni i novogodišnji vašar na seoskoj pijaci 22.12.2016. godine. Učenici su prodavali predmete koje su napravili u saradnji sa svojim nastavnicima i učiteljima. Ovaj put smo prodavali:  predmete koji su urađeni u dekupaž tehnici, ikebane, čestitke, kolače i ukrase. Ova akcija je uspešno protekla i veoma smo zadovoljni postignutim ciljem (formiranje radnih navika, pravilan odnos prema radu, stvaranje pozitivne radne atmosfere i podsticanje društvene aktivnosti kod učenika). Ovim putem se zahvaljujemo svim nastavnicima,učiteljima, roditeljima i učenicima koji su ovu aktivnost pomogli i podržali. U nadi da ćemo i dalje organizovati ovako uspešne aktivnosti, želimo svima srećne božićne i novogodišnje praznike.

 

ČIŠĆENjE ŠKOLSKOG DVORIŠTA

Učenički parlament je u petak 16.09.2016.godine organizovao radnu akciju čišćenja školskog dvorišta. Ovaj put najvrednije su bile učenice osmih razreda.

 

dsc_0099     dsc_0095       dsc_0093

 

JESENjI VAŠAR

Učenički parlament uspešno je organizovao jesenji  vašar na seoskoj pijaci u četvrtak 06.10.2016.godine. Učenici su na pijaci prodavali kolače i ručno pravljene igračke. Na ovaj način je uspešno realizovana još jedna aktivnost u okviru Dečje nedelje. Ručno pravljene igračke su izrađivali učenici od  I-IV razreda sa svojim učiteljicama, dok su kolače pravili učenici od I-VIII razreda sa svojim roditeljima. Zahvaljujemo se svim roditeljima, učenicima i nastavnicima na uspešnoj saradnji.

image-0-02-05-6a7e5daf0ceb4a79838f67ad26d4456e8fb4d2dbfe48986ca97b12820d332252-v

 

ŠKOLSKA 2015/16.

Sastav  Učeničkog parlamenta za školsku 2015/16.godinu:

1.Anđela Marinović VII-1-zamenik

2.Jovana Ristić VII-1

3.Zorana Kovačević VII-2

4.Petra Iličić VII-2

5.Sara Metikoš VIII-1

6.Laura Iličić VIII-1

7.Stefan Radošević VIII-2-predsednik

8.Marija Milić VIII-2

 

U toku ove školske godine planirali smo da organizujemo sledeće aktivnosti:

-VAŠARSKE PRODAJE ( JESENjI,NOVOGODIŠNjI I VASKRŠNjI VAŠAR )

-ŠKOLSKE IGRANKE

-OBELEŽAVANjE DEČIJE NEDELjE

-OBELEŽAVANjE VAŽNIH DATUMA

Učenički parlament  uspešno obeležio Dečiju nedelju

Učenički parlament je i ove školske godine uspešno organizovao aktivnosti u okviru Dečije nedelje.

U četvrtak smo uspešno organizovali jesenji vašar na kome smo prodavali kolače koje su pravili naši vredni učenici i njihovi roditelji. Prodaja je protekla u veseloj  atmosferi. Učenici su dali veliki doprinos da sve protekne u najboljem redu.

U petak smo uspešno organizovali zamenu zaposlenih u školi. Učenici su napravili plan zamene nastavnika,pedagoga,direktora i vannastavnog osoblja. Ova aktivnost u našoj školi postaje tradicionalna i u njoj učenici posebno uživaju.

U  petak  smo uspešno organizovali  turnir u odbojci .Takmičili su se sedmi i osmi razredi. Ekipe su bile mešovite. Učenici u našoj školi vole sportske događaje, a posebno se vole takmičiti u odbojci. Ova aktivnost je protekla u pozitivnoj atmosferi.

Učenički parlament se zahvaljuje svim učenicima,nastavnicima i roditeljima koji su podržali naše aktivnosti u Dečijoj nedelji.

DSC_0019        DSC_0017

 

U petak 16.10.2015. Učenički parlament je organizovao prvu školsku igranku za učenike šestih,sedmih i osmih razreda.

Učenički parlament je 17.12.2015. organizovao Novogodišnji vašar na seoskoj pijaci. Prodavani su proizvode koje su pravili učenici svih odeljenja naše škoe: ikebane, čestitke, ukrasi i kolači. Ovu akciju su podržali svi nastavnici, učitelji i roditelji koji su zajedno sa učenicima učestvovali u izradi navedenih proizvoda. Ova akcija je veoma uspešno realizovana. Učenički parlament se zahvaljuje svima koji su pomogli u realizaciji ove akcije. Želimo svima srećne Božić ne i Novogodišnje praznike.

DSC_0093            DSC_0095

 

 

ŠKOLSKA 2014/15. GODINA

Učenici članovi Učenčkog parlamenta:

1. Gabriela Vučinac – 8/1

2. Boris Petrović – 8/1

3. Tamara Latiško – 8-2 – predsednik

4. Srđan Lovrić – 8/2

5. Anja Filipović – 7-1 – zamenik

6. Andrea Dumendžić – 7/1

7. Vukašin Jagodić – 7/2

8. Ivona Kostić – 7/2

Ove školske godine uspešno smo sproveli sledeće aktivnosti:

1.Organizovali aktivnosti u okviru Dečije nedelje 

U okviru Dečije nedelje učenici sedmih i osmih razreda  uspešno su menjali nastavnike i ostale zaposlene u školi. Ova aktivnost je pružila sticanje novih iskustava i za nastavnike i za učenike. Svi učesnici u ovoj aktivnosti su sa radošću izvšavali svoje radne zadatke.

Organizovali smo i jesenji vašar u okviru koga smo prodavali kolače koje su pravili učenici svih odeljenja. Veoma smo ponosni što je ovu aktivnost podržao veliki broj učenika naše škole.

IMG_20141009_080013                        IMG_20141009_074430                            IMG_20141009_074449

Poslednji dan Dečije nedelje organizovali smo turnir u odbojci (učestvovale su mešovite ekipe), a u večernjim časovima prvu školsku igranku. Sve sprovedene aktivnosti su protekle u prijatnoj atmosferi.

2.Organizovali smo novogodišnji vašar

Organizovanje novogodišnjeg vašara u našoj školi postala je već tradicija na koju smo veoma ponosni. Svi nastavnici i učitelji sa svojim učenicima  doprineli su uspešnosti ove akcije. Prodavali smo proizvode koje su učenici pravili (kolače, čestitke, ikebane, ukrasne kutije i ukrase za jelke). Veliki trud i zalaganje su svi uložili u izradu pomenutih proizvoda.Zahvaljujemo se svima koji su doprineli uspešnosti ove aktivnosti.

IMG_20141218_074352     IMG_20141218_073426     IMG_20141218_073409     IMG_20141218_075549

3.Obeležili smo Dan zaljubljenih ( 14.februar )

Učenici naše škole vole da obeleže Dan ljubavi. Kao i svake godine u holu škole učenici su mogli da ostave poruku ljubavi u kutiju koja je predviđena za pisma.Članovi Učeničkog parlamenta su podelili pisma svim onim učenicima kojima su bila namenjena.

ab9f328c515bd0395671b9b6295ad468                  crafts-ideias-blog-442-e1360089082947               855ba2808af9c4cf77192c04973b7f43

4.Organizovali smo vaskršnji vašar

Učenici naše škole su uspešno organizovali i treći vašar u ovoj školskoj godini uz pomoć svojih nastavnika i učitelja. Prodavali su se kolači i šarena jaja. Zahvaljujemo se svima koji su doprineli uspešnom sprovođenju i ove akcije.

 

autor: prof. Dragana Obradović